Zelf granola maken

Over ontbijten heb ik nog niet veel verteld op mijn blog en daar breng ik vandaag graag verandering in.

Ik eet ’s morgens op weekdagen altijd granola met een potje yoghurt.
In het weekend durf ik al eens ‘gek’ doen omdat ik dan meestal ook wat meer tijd heb om eens iets anders te maken.

Maar vandaag heb ik het graag over mijn doordeweekse ontbijten.
Granola en muesli met een potje yoghurt dus.
Als yoghurt neem ik meestal gewone magere yoghurt, maar het meeste weg ben ik van de griekse yoghurts met een smaakje zoals bijvoorbeeld passievrucht.

Granola en muesli kan je overal kopen en er zijn veel heerlijke soorten op de markt.
Proef er gerust eens enkele en je zal zonder twijfel ook wel je favorieten hebben.

 

Wat is nu het verschil tussen granola en muesli?
Granola is een mix van noten, pitten, zaden en/of granen, die je zoet maakt met bijvoorbeeld honing of suiker en vervolgens roostert in de oven. Muesli hoort in principe ongezoet en ongeroosterd te zijn.
MAAR het allerlekkerst is natuurlijk wanneer je zelf granola maakt.
Granola is een combinatie van haver, noten en zaden die je roostert in de oven. Dat is eigenlijk alles.
Je kunt er alle kanten mee op en dat maakt het zo leuk om te variëren. Iedereen kan dus  zijn eigen ideale mix maken.
Ik kijk ook altijd goed wat ik nog in de kast heb en gebruik mijn restjes noten en zaden in de granola, zo wordt telkens alles opgebruikt.

 

De basics op een rijtje:

 

Dit alles gooi je bij elkaar in een pot en meng je goed. Vervolgens schep je het op een met bakpapier bekleed bakblik en schuif je dit 15-20 minuten in de oven op 175 graden. Ik schep het tussentijds altijd 2 keer door, zodat alle kanten gelijkmatig geroosterd worden. Ik houd van een goed geroosterd smaakje en laat het daarom vrij lang in de oven staan. Vind jij het na 15 minuten wel genoeg, stop de oven dan maar. Laat het vervolgens afkoelen en schep goed door zodat je geen klonten hebt.

Na het afkoelen komen de laatste stappen:

 

 

Homepage

 

Mobiele versie afsluiten