Mijn vakantie zit erop. Ik heb er met volle teugen van genoten!
En dat wil zeggen dat de broeksriem vanaf nu weer wat strakker wordt aangespannen.
Het is tijd voor wat goede voornemens !
Jullie kennen het al…
Als ontbijt start ik elke morgen met een glas water. Erna eet ik een potje griekse yoghurt met hierin wat muesli of granola, al dan niet zelfgemaakt. In het weekend doe ik al eens iets anders als ontbijt.
Als tussendoortje in de voormiddag eet ik een stuk fruit.
Als tussendoortje in de namiddag eet ik een stuk fruit, een yoghurt of wat rauwe groentjes in stukjes gesneden.
Na het avondmaal heb ik meestal ook nog een hongertje maar dan probeer ik me te beperken tot iets wat maximum 50 kcal is… en geloof me dat is niet veel maar wel genoeg om dat ‘goestje’ te onderdrukken.
Ik maak voor jullie hieronder dus een werkweek-planning op, van maandag tot vrijdag.
Mijn lunch vul ik dikwijls aan met zelfgemaakte soep. Mijn diepvries zit er vol van.
Weekplanning:
De gerechten die in het vet staan, zijn nieuwe recepten.
De andere kon je op mijn blog al wel eens tegengekomen zijn.
Maandag
- Lunch : omelet met zalm en cottagecheese
- Diner : brocollibrood
Dinsdag
- Lunch : lenterolletjes
- Diner : gebakken zalm met sesamkorst
Woensdag
- Lunch : avocadosoep
- Diner : grietfilet met zuiderse groenten
Donderdag
- Lunch : salade met tomaat en granaatappel
- Diner : gepofte zoete aardappel
Vrijdag
- Lunch : erwtenbeleg met volkorencrackers
Boodschappenlijstje
Zowel lunch als diner heb ik voor 2 personen gerekend.
Ik ga ervan uit dat olijfolie, peper en zout standaard zijn. Deze worden hieronder dus niet meer herhaald.
Ik ga er ook van uit dat je diepvries vol soep zit om eventueel wat lunches hiermee aan te vullen.
En ook hier geldt weer dezelfde regel.
Wat over is, kan je als tussendoortje meenemen naar het werk.
Wat op het einde van de week over is, maak je groentesoep van.
Laat je ook niet afschrikken door eventuele kruiden of vloeistoffen die je niet zou hebben.
Deze zijn meestal ook te vervangen door kruiden die je wel hebt.
Het lijstje lijkt lang, maar na een paar keer op deze manier koken, heb je de meeste ingrediënten gewoon in je kast staan.
Alle recepten zijn telkens voor 2 personen.
Op de foto’s zal je zien dat ik het soms maar voor 1 persoon klaarmaak, afhankelijk van de agenda van mijn man eet hij mee of niet.
Heb je waarschijnlijk standaard in je kast staan (zeker na een paar keer koken met mij).
Indien niet, dan zijn deze makkelijk te vervangen door iets wat je wel in je kast hebt staan en heb je zo onmiddellijk een eigen creatie!
Olijfolie, peper en zout vernoem ik niet in de ingrediëntenlijst.
- 1 broccoli
- Een hand vol kerstomaatjes
- 7 kleine trostomaten
- 1 bakje met verschillende soorten tomaat
- 1 kleine wortel
- 1 courgette
- 1/2 komkommer
- 1 bakje platte bonen
- Klein beetje kropsla
- Saladmix – grote zak
- waterkers
- 4 handjes verse spinazie
- 3,5 avocado’s
- 100 gram mengeling paddenstoelen
- 200 gram erwten (diepvries)
- 1 granaatappel
- 1/2 limoen
- 1/2 citroen
- 100 gram amandelmeel
- 8 eieren
- 20 gram rijstvermicelli
- 5 rijstvellen met doorsnede van 16 cm
- 125 gram mozzarella
- 30 gram Parmezaanse kaas
- 75 gram cottage cheese
- 75 gram feta
- 5 gekookte scampi
- 75 gram plakken gerookte zalm
- 2 moten zalm
- 300 gram grietfilet
- wakamé
- 1 bouillonblokje
- crackers naar keuze (rogge, volkoren, …)
- 1 teentje knoflook
- vloeistoffen en sauzen:
- milde chilisaus
- sojasaus
- mayonaise (light)
- wasabipasta
- balsamicoazijn
- tahin
- noten/zaden:
- 100 gram sesamzaad
- handvol geroosterde pijnboompitten
- 25 gram hazelnoten
- kruiden in potjes:
- 2 theelepels Provençaalse kruiden
- chili explosion
- komijnpoeder
- zoete paprika
- ras el hanout
- verse kruiden:
- Verse basilicumblaadjes
- Verse munt
- Verse bladpeterselie
- Verse tijm
- Verse koriander
- Verse bieslook
Bereiding
Omelet met zalm en cottagecheese
Ingrediënten:
3 handjes verse spinazie, 4 eieren, 75 gram cottage cheese, 6-8 stengels bieslook, geroosterde pijnboompitjes, 75 gram plakken gerookte zalm, salade, 1 tomaat
Bereiding:
Snijd de verse spinazie fijn en bak in een wokpan met wat olie tot de spinazie geslonken is.
Kluts de eieren. Breng op smaak met peper en zout en meng dit met de spinazie.
Bak de spinazieomelet in ongeveer 10 minuten gaar.
Leg de plakken zalm in het midden van de omelet. Verdeel hier de cottage cheese op, gevolgd door fijngesneden bieslook en wat pijnboompitjes.
Rol de gevulde omelet op.
Serveer met wat salade en een tomaatje.
Brocollibrood
Dit recept vind je hier terug.
Lenterolletjes
Dit recept vind je hier terug.
Gebakken zalm met sesamkorst
Ingrediënten:
2 moten zalm, 100 gram sesamzaad, sojasaus, mayonaise, wasabipasta, platte bonen, saladmix, waterkers, wakamé
Je kan natuurlijk ook zelf de mayonaise maken… maar ik probeerde het, het mislukte, dus ik nam gewoon light mayonaise uit mijn koelkast en mengde het met wasabipasta.
Bereiding:
Kook de platte bonen.
Meng onder de mayonaise wat wasabipasta naar smaak. Ik doe er een flinke schep bij, maar niet iedereen houdt van pikant natuurlijk.
Dep de zalm in olie en dan in sesamzaadjes. Bak de moten in een hete pan met olijfolie.
Strooi de waterkers over de saladmix en meng er de platte bonen en de wakamé onder.
Leg de zalm op de salade, werk af met de wasabimayonaise.
Giet een klein beetje sojasaus over het gerecht.
Avocadosoep
Ingrediënten voor 1 liter soep:
1/2 limoen, 3 avocado’s, 1/2 theelepel chili explosion, 1/2 komkommer, 1 bouillonblokje, handje koriander, 1 el verse tijm, mespunt komijnpoeder, handje spinazie, 4 rijpe trostomaten, 75 gram feta
Bereiding:
Knijp de limoen uit boven een blender.
Schil de avocado’s en haal de pitten eruit.
Doe alle ingrediënten, behalve de feta en de tomaten, met 300 ml water in de blender en mix tot een romige substantie. Schenk in potten. Strooi de gesneden tomatenstukjes en de verkruimelde feta over de soep.
Grietfilet met zuiderse groenten
Dit recept vind je hier terug.
Salade met tomaat en granaatappel
Dit recept vind je hier terug.
Gepofte zoete aardappel
Ingrediënten:
2 zoete aardappelen, 30 gram parmezaan, beetje chili explosion, beetje zoete paprika, 25 gram hazelnoten, platte peterselie, 1 eetlepel balsamicoazijn
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de zoete aardappelen overlangs in twee zodat je vier stukken hebt.
Bestrooi deze met peper, zout, chili explosion en paprikapoeder.
Bak de zoete aardappel ongeveer 50 minuten in de oven.
Bestrooi met geraspte parmezaan, de gehakte hazelnoten en de gesnipperde peterselie en zet nog enkele minuten onder de grill.
Maak een vinaigrette van 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel balsamicoazijn en besprenkel er de zoete aardappelen mee voor je ze serveert.
Erwtenbeleg met volkorencrackers
Ingrediënten :
200 gram erwten uit de diepvries, 3 eetlepels tahin, sap van een halve citroen, halve avocado, klein handje muntblaadjes, crackers
Bereiding :
Kook de erwten gaar.
Meng alle ingrediënten samen in een blender en klaar!
Ik vries hier altijd een beetje van in ook, makkelijk wanneer ik geen tijd heb om iets klaar te maken en mee te nemen naar het werk.