Ondertussen schrijf ik al mijn 3de weekplan!
Na een weekje vakantie in Val Thorens, met veel zondigen, is het maar goed dat ik er direct terug invlieg! 🙂
Op deze link kan je nog eens terugkijken naar mijn eerste weekplan en op deze link naar mijn tweede.
Ik maak voor jullie hieronder dus een werkweek-planning op, van maandag tot vrijdag.
Ja… ik geef het toe, ik ben een lijstjes-freak!
De ontbijten sla ik over. Ik start elke morgen met een glas water.
Zoals in een vorige post gemeld, eet ik elke morgen een potje yoghurt met al dan niet zelfgemaakte granola of muesli.
Heel af en toe, en dan vooral in de weekends, probeer ik als ontbijt ook eens iets anders.
In de voormiddag eet ik een stuk fruit, in de namiddag ofwel een stuk fruit ofwel een yoghurt ofwel wat rauwe groenten in stukjes gesneden.
Ik vul mijn lunch heel dikwijls aan met een tas soep. Mijn diepvries zit er vol van.
Ik maak af en toe wat soep, zonder vetten, en vries deze dan in kleinere porties in.
Â
Uiteraard is het niet makkelijk om altijd zo voorbeeldig te zijn en ja… het gebeurt dus ook regelmatig dat ik eens zondig…
Zolang het zondigen niet overdreven is, kan dat natuurlijk allemaal !
Â
Ik geef graag ook nog wat tips mee voor het maken van een weekplanning:
- neem een vast tijdstip in de week om je planning op te maken
- maak je lijstje voor een volledige week, dat geeft rust in je drukke werkweek en zo kan je ook perfect boodschappen doen zonder dat je ingrediënten over hebt op het einde van de week
- kijk wat je nog in huis hebt, vers of in de vriezer en zorg dat je deze ingrediënten zeker opgebruikt in je komende planning
- hou rekening met de seizoenen, niet alles is het hele jaar door beschikbaar of betaalbaar
- zorg voor afwisseling, doe eens Oosters of Italiaans of …
- als je de avond zelf niet veel zin hebt in wat je opgeschreven had, kan je altijd schuiven met de dagen
- om het jezelf niet te lastig te maken, zijn er een aantal klassiekers die bijna elke week kunnen terugkomen
de snelle, makkelijke, doordeweekse gerechten zijn degene die de weekplanning draaglijk houden - doe inspiratie op, blader door kookboeken, blogs raadplegen, websites bekijken, …
- zorg dat je de basisingrediënten altijd in huis hebt
Zo kan je met gewone wat verse groenten, een stukje vlees of vis onmiddellijk een maaltijd op tafel toveren. - maak van bepaalde gerechten wat te veel, zo kan je invriezen of gewoon al onmiddellijk ’s anderendaags ’s middags meenemen naar het werk
Â
Weekplanning:
Maandag
- Lunch : wrap met avocado en tomaat
- Diner : pikante couscous met feta
Dinsdag
- Lunch : soep met paprika, tomaat en mozarellabolletjes
- Diner : courgettispaghetti met zalm
Woensdag
- Lunch : toast van zoete aardappel
- Diner : chili sin carne
Donderdag
- Lunch : pulpo
- Diner : Aziatische groentenschotel
Vrijdag
- Lunch : verloren brood met beleg
Â
Boodschappenlijstje
Zowel lunch als diner heb ik voor 2 personen gerekend.
Ik ga ervan uit dat olijfolie, peper en zout standaard zijn. Deze worden hieronder dus niet meer herhaald.
Ik ga er ook van uit dat je diepvries vol soep zit om eventueel wat lunches hiermee aan te vullen.
En ook hier geldt weer dezelfde regel.
Wat over is, kan je als tussendoortje meenemen naar het werk (vb.  1/2 komkommer, 1/2 rode paprika en gele paprika, …).
Wat op het einde van de week over is, maak je groentesoep van.
Laat je ook  niet afschrikken door eventuele kruiden die je niet zou hebben.
Deze zijn meestal ook te vervangen door kruiden die je wel hebt.
Het lijstje lijkt lang, maar na een paar keer op deze manier koken, heb je de meeste ingrediënten gewoon in je kast  staan.
- wraps (6 stuks)
- avocado 3
- tomaat 7
- kerstomaatjes 13
- aubergine 1
- rode paprika 4
- gele paprika 1
- groene paprika 1
- courgette 1
- preistengel 1
- selderstengel 1
- komkommer 1
- 1 bakje (kastanje)champignons
- rucola 2 handjes
- zoete aardappel 1 (groot)
- lente-uitjes 4
- ui 4
- rode ui 2
- klein potje tomatenconcentraat
- 30 gram harissa
- 170 gram griesmeel of couscous
- feta 1
- mozarellabolletjes 200 gram
- mozarella 1 stuk
- parmezaanse kaas
- 4 el plantaardige room
- 50 gram zwarte ontpitte olijven
- 1 blokje groetenbouillon
- knoflook 5 teentjes
- gember 0,5 cm
- tijm
- koriander
- bladpeterselie
- basilicum
- rode peper 1
- balsamicoazijn
- 1 el japanse vissaus
- kaneel
- komijnzaad
- paprikapoeder
- chilikruiden
- 3Â limoen
- 2Â citroen
- 100 gram gerookte zalmfilet
- 100 gram kipfilet
- portie inktvis (pulpo)
- 4 eieren
- 150 gram kidneybonen uit blik
- 250 gram gepelde tomaten uit blik
- blikje tomatenpuree
- scheutje melk
- 4 sneden brood
- olijven 10
- 75 gram rijst
- 75 ml kokosmelk
- 1 el honing
Â
Bereiding
Wrap met avocado en tomaat
Elke week moet je een aantal dingen hebben die supersnel klaar zijn, anders hou je het niet vol !
En dit is zo’n supersnel en makkelijk receptje.
Je neemt 1 tomaat, 1 avocado en een aantal wraps.
Je prakt de avocado met een vork en smeert dit uit over de wrap.
Je legt er wat fijngesneden stukjes tomaat op.
Indien je dit wenst, kan je wat bijkruiden.
Je rolt op en je hebt je wraps ready-to-go !
Â
Pikante couscous met feta
Dit recept vind je hier.
Â
Soep met paprika, tomaat en mozarellabolletjes
Dit recept vind je hier.
Â
Courgettispaghetti met zalm
Dit recept vind je hier.
Â
Toast van zoete aardappel
Dit recept vind je hier.
Â
Chili sin carne
Ingrediënten: 150 gram kidneybonen uit blik, 1 bakje kastanjechampignons, 1 rode paprika, 1 rode peper, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 250 gram gepelde tomaten uit blik, blikje tomatenpuree, 1/4de theelepel kaneel, theelepel komijnzaad
Zet de pan op het vuur en verhit hierin wat olie.
Bak de ui en het knoflook tot de ui glazig wordt.
Voeg de peper toe (tip: laat de zaadjes weg als je niet van spicy houdt) en daarna de champignons.
Bak dit aan tot de champignons bruin zijn.
Zet nu het vuur laag en schep de tomatenpuree samen met het komijnzaaden de kaneel erdoorheen.
Bak nog 2 minuten op laag vuur.
Voeg stukjes paprika toe en schep alles goed door elkaar.
Voeg nu de gepelde tomaten toe. Vul het blik voor 1/4de met water en voeg dit er ook nog aan toe.
Schep nog eens alles goed door elkaar en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat een 15-tal minuten rustig garen.
Voeg na 15 minuten de bonen toe en laat deze voor 10 minuten mee pruttelen.
Serveer met wat salade.
Â
Pulpo
Ingrediënten: 3 kerstomaatjes, 1/4 gele paprika, 1/4 rode paprika, 1/4 groene paprika, 1 stengel selder, 1,5 limoen, 1 citroen, 1 ui, inktvis (pulpo), bladpeterselie, koriander, chilikruiden
Dit is ook weer zo’n easy gerechtje!
Je snijdt alle ingrediënten in kleine stukjes, mengt dit met het sap van de limoen en citroen, laat een nachtje weken … en klaar is kees.
Â
Aziatische groentenschotel
Het recept vind je hier.
Â
Verloren brood met beleg
Het recept vind je hier.
Â
Â