Vegetarische bowl
Al ooit eens een ‘bowl’ of ‘poké’ gegeten?
Het is een hippe trend die een tijdje geleden naar België kwam overgewaaid vanuit Hawaï.
Ik ben fan!
Poké ( spreekt uit als pokay ) is een traditioneel gerecht uit Hawaii, waar verse vis in blokjes en groente centraal staat.
In een Poké bowl zit voornamelijk jouw favoriete vissoort, gemixt met verse gezonde ingrediënten.
Deze keer maken we een variant, niet met vis maar met tofu.
Omdat het ook eens iets anders mag zijn…
Ingrediënten:
- 150 gram tofu,
- 150 gram sushirijst (of basmatirijst)
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels rijstazijn
- 1 theelepel agave siroop (of honing)
- 6 radijsjes
- 1/2 komkommer
- 1/2 avocado
- 2 wortelen
- 1 nori vel
- 50 gram sojascheuten
- sesamolie
- witte sesamzaadjes
Bereiding:
Knijp de tofu goed uit en scheur in stukjes.
Marineer de tofu in een kom met de sojasaus, rijstazijn en agavesiroop en laat 30 minuten marineren.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de radijsjes in dunne plakjes.
Gebruik een spirelli-snijder om de wortel en komkommer in dunne slierten te snijden.
Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit, lepel hem uit en snijd deze ook in dunne plakjes.
Snijd het norivel in dunne reepjes.
Verhit een scheutje sesamolie in een koekenpan en bak hierin de gemarineerde tofu, inclusief marinade, gedurende zo’n 12 minuten op middelhoog vuur.
Verdeel de rijst over de kommetjes. Rangschik de groentjes in het kommetje.
Strooi tot slot de gebakken tofu er overheen.
Werk af door wat noristukjes en witte sesamzaadjes over te strooien.
Smakelijk!