Prachtig weer… ideaal om de barbecue boven te halen.
Het spreekwoord ‘De Belg is geboren met een baksteen in de maag’, kunnen we gewoon beter vervangen door ‘De Belg is geboren met een barbecuetang in de hand’.
De zon moet nog maar een beetje schijnen en iedereen haalt zijn barbecue terug boven…
En zo komt nog een ergernis van me naar boven..
Als we gedurende de zomermaanden ergens moeten gaan eten, is het meestal barbecue.
Het zweet breekt me dan al uit want ik vind niets ergers dan weeral naar de zoveelste barbecue gaan om dezelfde tien soorten droog vlees en dezelfde bakken rauwe groenten zonder meer te eten.
Barbecue kan en is zo leuk, maar hierbij een algemene oproep: WEES EENS WAT CREATIEF MET DE BARBECUE!
Tegen het einde van de zomer komt het haar op mijn rug al recht bij het horen van het woord ‘barbecue’.
Ik geef hier dus graag wat tips om iets inventiever te zijn met de barbecue.
(Zeker voor al mijn vrienden bij wie ik deze zomer nog zal gaan barbecueën :-))
Doe eens iets anders
Je kan zoveel gerechten klaarmaken op de barbecue.
Het hoeft echt niet altijd hetzelfde te zijn.
Het leukste vind ik dat je gewoon voor iedereen een bord zet en dat je vanalles klaarmaakt op de barbecue en in het midden van de tafel zet, zo eet iedereen wat hij wil, telkens het op tafel komt.
Zo eet je ook vanalles en heb je een heel gevarieerde maaltijd !
- Pizza
We kochten onlangs via bol.com een pizzasteen en een kap.
Hiermee kan je in no-time de heerlijkste pizza’s maken.
Eens de steen warm genoeg is, kan je elke 4 minuten een nieuwe pizza hebben.
Je werkt af met de toppings die jij wil… margarita, funghi, hawai, rucola, … het kan allemaal.
Hoe gezellig ook, je zet gewoon de pizza’s in het midden van de tafel en iedereen eet wat en hoeveel hij wil.
- Eens je pizzasteen er toch ligt, kan je nog vanalles erop klaarmaken.
Hapjes die je anders in de oven zou klaarmaken, lookbroodjes, ciabatta met met zongedroogde tomaten en mozarella, …
- Tomaat/mozarella
Dit recept kan je niet alleen in de oven maken, maar ook op de barbecue.
Doe gewoon hetzelfde, maar doe alles in een aluminium bakje.
- Mosselen kan je ook op barbecue doen.
Maak je favoriete mosselbereiding en zet je mosselpot gewoon op het barbecuerooster in plaats van op de kookplaat.
- Snij courgettes in de lengte in lange stukken, draai hier wat gedroogde rauwe ham rond, kruid met wat citroensap, tijm, zwarte peper en een beetje zout en leg op de barbecue voor zo’n 15 minuten.
- Halloumi is ook heerlijk op de barbecue.
De recepten met halloumi vind je hier terug.
- Eén van mijn all-time favorieten is camembert op de barbecue.
Je neemt dus een doosje camembert, je haalt de camembert uit het doosje en uit de folie.
Je steekt het doosje 15 minuten onder water. Leg de kaas weer in het doosje.
Bovenop de camembert doe je kruiden naar keuze (rozemarijn, tijm,…).
Je zet de camembert in het natte doosje ongeveer 15 minuten op de rooster, tot de kaas gesmolten is.
Je serveert de lopende camembert met wat stokbrood en doppen maar.
Eventueel zet je nog wat honing ook op tafel.
- Gevulde champignons zijn ook altijd een topper.
Maak de vulling naar keuze, kaas of gehakt of… zoals je wil en zet de champignons in een aluminium bakje. Laat in 20 minuten gaarbakken op een matig hete barbecue.
Ook desserts kunnen
Profiteer van de warmte van je barbecue om een leuk dessert te maken.
Je kan allemaal rond de barbecue gaan zitten en marshmallows op een stokje steken en laten smelten.
Je kan met ananas en banaan en vele fruitsoorten ook heerlijke dingen bereiden op de barbecue!
Doe eens gek!
Ook groenten zijn heerlijk op de barbecue !
Veel mensen denken dat je alleen vlees op de barbecue kan leggen.
Niets is minder waar!
Sommige groenten zijn ook zeer geschikt, denk aan aubergines, paprika, tomaten, uitjes, champignons, …
Misschien een idee om groentenbrochettes te maken?
Al eens een maïskolf op de barbecue klaargemaakt? Heerlijk !
En… ook groenten kan je perfect marineren om ze die extra of die speciale smaak te geven.
Zorg voor originele en lekkere sausjes
Het internet staat er vol van.
Ga op zoek naar originele zelfgemaakte sausjes die perfect passen bij wat je zal serveren.
Laat de mayo en ketchup eens gewoon in je koelkast staan.
Ik hoop dat ik jullie wat kon inspireren om het ‘we gaan barbecueën’- principe wat nieuw leven in te blazen.
Wie weet krijg ik na deze post de hele zomer lang geen uitnodigingen meer van mijn vrienden om te gaan barbecueën…