FoodVegetarisch
Pompoenlasagne met feta en spinazie
Pompoenlasagne met feta en spinazie
Typisch en lekker herfst-comforfood is dit voor mij.
Ingrediënten
- 1 stuk ajuin
- 2 teentjes look
- 1 kg spinazie
- 1 stuk butternut pompoen
- 50 gram boter
- 70 gram bloem
- 1 theelepel mosterd
- 1 liter melk
- 24 stuks lasagnevellen
- 200 gram fetakaas
- 75 gram panko
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Smelt een klont boter in een pan.
- Versnipper de ui en plet de teentjes knoflook. Stoof ze aan in de hete boter.
- Snij de spinazie fijn en stoof ze mee. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.Laat de gestoofde spinazie dan uitlekken in een vergiet.
- Schil de butternut, verwijder de pitjes.Snijd de butternut in dunne plakjes (met een mandoline) en schik ze op een ovenschaal.Hou restjes pompoen bij om wat extra saus te maken straks.
- Sprenkel wat olijfolie over de butternut en kruid met zout, peper, cayennepeper, gedroogde rozemarijn en gemalen venkelzaad.
- Smelt de boter in een pot en schep de bloem erbij. Roer met een garde tot je een droge materie hebt. Schenk dan een beetje melk erbij en blijf roeren tot de saus dikker wordt. Blijf telkens wat meer melk schenken en roeren tot het dik wordt. Breng op smaak met wat knoflook en mosterd.
- Bouw nu de lasagne. Begin met een dun laagje bechamelsaus op de bodem van je ovenschotel. Leg er een pastavel op, leg er de plakjes pompoen op. Schep er de spinazie op en leg er weer een laagje bechamelsaus over. Strooi er als laatste wat verbrokkelde feta over en begin opnieuw met een vel lasagne en bouw zo verder op. Eindigen doe je met een vel pasta met daarop bechamelsaus en fetakaas.
- Strooi er de panko bovenop voor een krokant korstje.
- Bak de lasagne gedurende 40 minuten op 180°C.
- Maak ondertussen een extra sausje.Snijd de restjes pompoen in kleine stukjes en stoof ze wat aan met wat boter.Kruid met rozemarijn, tijm en voeg een beetje water toe. Laat stoven tot ze gaar zijn. Schep alles in een blender en mix tot een gladde saus.Serveer deze saus bij de lasagne.
Kleine tip…
Als je dit recept calorie-armer wil, kan dat uiteraard ook… haal de lasagnebladen gewoon weg uit het recept en dit blijft een heerlijk gerecht!