Ode aan de “polenta”
Ik ben er zeker van dat niet veel onder jullie polenta kennen.
Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht. Vroeger werd het gemaakt van verschillende graansoorten, maar nadat vanuit Zuid-Amerika maïs in Italië was geïntroduceerd kwam daar griesmeel van mais voor in de plaats. Behalve in Noord-Italië wordt het gerecht ook als authentiek beschouwd in delen van Zwitserland en Oostenrijk. Van oorsprong is polenta voedsel voor arme mensen. Tegenwoordig kan het ook in betere restaurants op het menu worden gevonden.
Je vindt het in elke supermarkt dus je hoeft er zeker geen speciale winkels voor te doen.
Hieronder vind je 3 recepten met polenta.
Polenta met geroosterde asperges en knapperige ham
Ingrediënten voor 2 personen:
- groene asperges
- 4 plakjes proscuitto of andere gedroogde ham
- 70 gram instantpolenta
- 15 gr geraspte parmezaanse kaas
- 1 el boter
- 2 gekookte eieren – 6 minuten gekookt
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Meng de asperges met olijfolie en voeg peper en zout toe.
Leg de asperges op één helft van de bakplaat.
Leg de proscuitto op de andere helft. De plakjes ham mogen elkaar wat overlappen. - Rooster de asperges en proscuitto 10 minuten.
- Kook intussen de polenta volgens de aanwijzingen op het pakje.
Tip : voortdurend roeren
Voeg de parmezaanse kaas en de boter toe.
Tip: hou een beetje parmezaanse kaas aan de kant voor de garnering. - Dresseer je bord: eerst de polenta, dan asperges en proscuitto en het ei.
Werk af met wat parmezaanse kaas.
Polenta met geroosterde kerstomaatjes
Dit recept is lekker met gegrild vlees en een groene salade maar het is ook een volwaardige maaltijd op zich.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 15-tal kerstomaatjes
- knoflook
- basilicum
- 70 gram instantpolenta
- 15 gram parmezaanse kaas
- 1 el boter
- 120 gr burrata of mozarella
tip: neem eerder burrata
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 230°C.
- Leg de kerstomaatjes in een ovenschaal. Schep de olijfolie en wat peper en zout erdoor.
Rooster de tomaatjes 10 minuten, tot ze barsten.
Haal ze uit de oven en meng ze met de knoflook en de basilicum. - Maak de polenta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Voeg de parmezaanse kaas en boter toe. - Schep de polenta op borden.
Verdeel er de geroosterde tomaten en de burrata (in stukjes gesneden) over.
Krokante polenta met saus
Ingrediënten voor 2 personen:
- 70 gram instantpolenta
- 1 theelepel vers gehakte rozemarijn
- chilivlokken
- 1/2 teen knoflook, fijn geraspt of gehakt
- 25 gram geraspte parmezaanse kaas
+ wat extra voor garnering - verse vegetarische spaghettisaus
Bereiding:
- Ieder maakt op zijn/haar manier spaghettisaus.
Ik stoof paprika, wortelen, champignons, courgette en ajuin.
Hierbij doe ik potten spaghettisaus ‘picante’ uit de winkel.
Ik kruid nog wat bij, doe er wat tabasco bij en ik heb mijn spaghettisaus. - Kook de polenta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Roer de rozemarijn, chilivlokken (naar smaak), knoflook en parmezaanse kaas erdoor.
Voeg zout en peper toe naar smaak. - Schep de polenta in een ingevette bakvorm.
Laat de polenta iets afkoelen en laat hem minstens 1 uur opstijven in de koelkast. - Keer de ovenvorm om op een snijplank en snij de polenta in vierkantjes.
- Bak de vierkantjes in een koekenpan in olijfolie knapperig OF zet ze onder de grill in de oven.
- Serveer ze met warme spaghettisaus en parmezaanse kaas
Ik haalde mijn inspiratie om eens met polenta te koken van Gwyneth Paltrow haarzelf.
Ja… zij heeft ook een kookboek !
Maar er zijn natuurlijk nog 100-en andere recepten met polenta.
Voor mij was het een aangename ontdekking en wat nog belangrijker is, alle recepten (met uitzondering van het laatste misschien) zijn ook supersnel klaar en echt niet veel werk !
Laat me gerust weten wat jullie ervan vinden!
Smakelijk !