Mee grob – salade
Vandaag gaan we naar Thailand voor een Thaise mee grob-salade.
Mee grob is de verre neef van Pad Thai.
Er worden veel dezelfde ingrediënten gebruikt maar de balans helt meer naar het zoete, zure en krokante, met een beetje citrussmaak.
Je zou er zin van krijgen om nog eens naar Thailand te vliegen!
Alleen al voor het lekkere eten is Thailand een bezoek waard in mijn ogen.
Rijstnoedels frituren, trouwens al eens gedaan?
Moet je echt eens doen. Zo zie je het ze ook doen in Azië en is echt leuk… je zal wel zien.
Ingrediënten:
- 2 lente-ui
- 1/2 rode chilipeper
- 70 gr rijstvermicelli (rijstnoedels)
- 250 ml arachideolie (om in te frituren)
- 2 eieren
- 1 teentje knoflook
- 125 gr tofu
- 2 el geraspte palmsuiker (of bruine rietsuiker)
- 1,5 el vissaus (of sojasaus)
- 2 el limoensap
- 2 el azijn
- handje koriander
- 25 gr sojascheuten
Bereiding:
Snijd de lente-ui in dunne ringen.
Snijd de chilipeper fijn.
Verhit de olie in een wokpan en frituur de glasnoedels in porties, krokant en mooi wit. Laat uitlekken op keukenpapier en laat 30 minuten afkoelen.
Schep de olie met een soeplepel uit de wok maar laat 3 eetlepels zitten en hou 3 eetlepels apart.
Laat de wok weer heet worden. Giet er het losgeklopte ei in en kantel de wok zodat het ei zich over de wand verspreidt. Draai de omelet om zodra het ei gestold is en bak dan de andere kant.
Laat de omelet op een bord afkoelen en snijd deze in dunne reepjes.
Doe nu de 3 apart gehouden eetlepels olie terug in de wok en bak de stukjes knoflook en stukjes tofu op hoog vuur goudgeel en doe de lente-ui er dan bij. Roer de suiker, vissaus, het limoensap en de azijn erdoor. Breng het vocht aan de kook.
Voeg de vermicelli en koriander toe en meng alles door elkaar zodat de vermicelli een laagje saus krijgt.
Verdeel over de borden, strooi er sojascheuten en reepjes omelet over en garneer met chilipeper.
Smakelijk!