Het is niet altijd makkelijk om te kiezen wat je nu weer mee zal nemen naar het werk als lunch.
Ik persoonlijk eet niet graag boterhammen ’s middags en ben dus altijd op zoek naar nieuwe dingen om mee te nemen. En wat ook niet onbelangrijk is, gerechtjes die snel klaar zijn want we hebben allemaal nog vanalles te doen ’s avonds na het werk. Ik hoop dan ook dat deze gerechten je kunnen inspireren.
Salade tomaat/granaatappel
Ingrediënten voor 2 personen:
verschillende soorten tomaten – 1 bakje
1 granaatappel
Bereiding:
Snij alle tomaten in stukjes. Haal de pitjes uit de granaatappel en meng ze onder de tomaten. Giet er wat olijfolie over en kruid met zwarte peper en een beetje fleur de sel.
Kies voor zoveel mogelijk verschillende tomaten!
Tip: Rol de granaatappel met je platte hand over een hard werkvlak, zo komen de pitjes los en is het makkelijker om die eruit te halen nadat je de granaatappel hebt opengesneden.
Salade tomaat/mozarella
Ingrediënten voor 2 personen:
1 avocado
sap van 1 limoen
200 gram kerstomaatjes
rucola
125 gr buffelmozarella
2 el balsamicoazijn
geroosterde pijnboompitten
basilicum
Bereiding:
Haal de pit uit de avocado, verwijder de schil, snij de avocado in blokjes. Doe er een beetje limoen op om het verkleuren tegen te gaan. Verdeel de gesneden kerstomaatjes, de brokjes mozarella en de avocado over de salade. Meng 2 eetlepels olijfolie met 2 eetlepels balsamico en kruid met zwarte peper.
Werk de salade nu af met de pijnboompitten, basilicumblaadjes, peper, zout en de vinaigrette.
Quinoasalade
Ingrediënten voor 2 personen:
90 gram quinoa
1 groentenbouillonblokje – vetarm
1/2 komkommer
100 gram kerstomaatjes
1/2 avocado
2 el olijven
1 lente-uitje
1/2 rode ui
75 gram fetablokjes
1 el fijngehakte koriander
1 tl citroensap
handje rucola
Bereiding:
Was de quinoa en kook hem volgens de verpakking, in een bouillonblokje gaar en laat hem afkoelen.
Snij de komkommer, de tomaatjes, avocado, olijven, uien in kleine stukjes. Verkruimel de feta. Voeg alles samen met de quinoa, voeg de koriander toe. Breng op smaak met peper, zout, besprenkel met het citroensap en wat olijfolie. Haal alles met een lepel door elkaar. Voeg als laatste wat rucola toe.
Salade linzen/pompoen
Ingrediënten voor 2 personen:
100 gram linzen
¼ pompoen
1½ eetlepel olijfolie
1 eetlepel rode wijnazijn
75 gram sla of verse spinazie
2 bosuitjes
50 gram verse geitenkaas
2 eetlepels geroosterde pompoenpitten
Bereiding:
Kook de linzen in ruim water in ongeveer 25 minuten gaar.Snij de pompoen in parten en rooster de parten in een hete oven (200 °C) in 20 minuten gaar. Giet de linzen af en meng de warme linzen met de olijfolie en de wijnazijn.Verdeel de sla over 2 borden. Maak de bosuitjes schoon en snij deze in ringetjes. Verdeel de groenten en de linzen over de sla. Verdeel de kaas in stukjes en strooi deze met de pompoenpitten over de salade. Eventueel met wat versgemalen peper bestrooien.
Salade mango/garnaal
Ik heb dit nu als hapje klaargemaakt, maar je zou het perfect als een gerechtje kunnen zien door er nog wat gemixte salade aan toe te voegen bijvoorbeeld.
Hieronder het recept voor 12 glaasjes als aperitiefhapje.
Ingrediënten voor 2 personen:
1/2 mango
50 gram granaatappelpitjes
bieslook
peterselie
250 gram grijze garnalen
Bereiding:
Doe de mango in stukjes en doe ze in een mengschaal. Voeg er de granaatappelpitjes, wat olijfolie, de gesneden bieslook en wat peterselie aan toe. Kruid af met peper en zout. Doe het mengsel in aperitiefglaasjes, leg er de garnalen op en werk af met bieslook.
Inspiratie voor deze gerechten haal ik bij Rens Kroes, Pascale Naessens, Sandra Bekkari en puurgezond.nl.