Het magische woord ‘matcha’
Het is zo’n modewoord de laatste jaren… matcha-thee.
Matcha thee hoef je niet alleen in thee te drinken, maar je kan matcha-thee in heel veel recepten toepassen.
Zoek het maar eens op… tegenwoordig wordt het zeer regelmatig gebruikt omdat het ook als een superfood wordt gezien. Ik post er zonder twijfel in de nabije toekomst nog wel eens enkele recepten mee!
Ik ben er weg van, maar ik ben dan natuurlijk ook wel een echte theeliefhebber.
En ik vind het maken ervan gewoon zo leuk met zo’n bamboeborsteltje!
Ik heb wat hulp gezocht op de website van collega Steffi Vertriest om jullie uit te leggen wat Matcha nu precies is.
Hoe hip het ook is, ik schrik er toch van dat er nog altijd veel vrienden van me precies nog nooit van matcha hebben gehoord. Vanaf nu veranderen we dat !
Wat is matcha?
Matcha is een groene thee. Met andere woorden het komt van de Camelia Sinensis, de theeplant. Oorspronkelijk komt het uit het oude China maar matcha wordt vandaag de dag vooral in Japan geteeld en wordt daarom ook als een Japanse thee beschouwd. Vooral de teelt verschilt van de meeste andere groene thee. Enkele weken voor de oogst worden de theeplanten van de zon afgeschermd door matten, daardoor gaat de plant meer chlorofyl aanmaken. Na de pluk worden de steeltjes verwijderd en worden de bladeren verpulverd tot poeder. Bij matcha drink je namelijk de gehele thee op en houd je geen blaadjes over. Matcha wint – by far! – als het om antioxidanten gaat maar bevat ook meer cafeïne dan andere groene thee.
De smaak?
Matcha heeft geen evidente smaak. Zeker niet wanneer je niet gewoon bent grassige thee te drinken. Matcha smaakt bijzonder ‘groen’ en vrij bitter. Daarom wordt het vaak met melk en wat suiker gedronken.
Mijn persoonlijke mening is dat het in het begin misschien wat wennen is, maar dat je al snel merkt dat je uitkijkt naar je kopje matcha thee.
Hoe wordt het gemaakt?
Het matcha poeder wordt opgeklopt met een bamboeborstel (een chasen), met heet water van ongeveer 70 graden Celsius en gemiddeld neemt met een theelepeltje poeder op 60 ml water. Er zijn ook dunnere varianten en dikkere varianten en zoals ik al zei wordt er vaak nog melk (koemelk maar evengoed amandelmelk of kokosmelk bijvoorbeeld) aan toegevoegd.
De voordelen
Er is niet heel veel onderzoek specifiek naar matcha. Matcha is een groene thee en dus heeft het dezelfde voordelen als groene thee.
Groene thee zou onder andere volgende voordelen hebben: goed zijn voor het brein, fysieke prestaties verbeteren, beschermt het brein tegen Parkingson en Alzheimer, risico op kanker verlagen, beter gebit en betere adem, verlaagd kans op diabetes type II en last but not least afvallen.
Als je nu nog niet overtuigd bent van het drinken van groene thee, weet ik het ook niet meer !
Wel is het zo dat matcha 3 keer zoveel antioxidanten bevat dan de meeste andere groene thee. Specifiek ook de catechines, de EGCG’s die zo geprezen worden in groene thee, onder andere voor hun ontstekingsremmende werking. En dat laatste is niet onbelangrijk want hoewel acute ontsteking goed is om allerlei dingen op te lossen in ons lichaam, is chronische laaggradige ontsteking iets wat vaak voorkomt en niet goed is voor ons.
Verder zou matcha net als groene thee bescherming geven tegen hart- en vaatziekten, dat is vooral door de hoeveelheid antioxidanten en aangezien deze hoeveelheid nog beduidend groter is bij matcha, zou deze wel eens extra veel impact kunnen hebben. Al vraagt dat natuurlijk nog meer onderzoek vooraleer men daar concrete uitspraken over kan doen.
Matcha maakt je relaxt. Of toch als het aan de L-theanine aminozuren (de bouwstoffen van eiwitten) ligt. Die zorgen voor alpha golven in het brein en maken je daarom meer relaxt. Ze hebben ook een effect op je humeur en je concentratie. Bring it on!
De nadelen?
Matcha bevat zeer geconcentreerde voedingsstoffen en daarom wordt aangeraden niet meer dan twee koppen per dag te drinken. Onder andere zit er meer cafeïne in. Omdat je de bladeren eigenlijk volledig consumeert krijg je eventueel ook meer pesticiden of andere nasties binnen (kies om te beginnen dus al voor bio!). Daarnaast is het geen makkelijke smaak en ook een prijzige thee.
Maar overall kan af en toe een kopje matcha prima mee je healthylifestyle ondersteunen!