Happy thanksgiving day !
Thanksgiving Day, vaak verkort tot Thanksgiving, is een nationale feestdag in Canada en in de Verenigde Staten. Het is een dag waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.
In de Verenigde Staten wordt deze dag vandaag gevierd, op de 4de donderdag van november.
Thanksgiving wordt gevierd met de hele familie en er worden grote afstanden afgelegd om allemaal bij elkaar te zijn. Omdat het altijd op een donderdag valt, krijgen de meeste werknemers ook op vrijdag vrij waardoor dit bij de meeste families in de Verenigde Staten een 4-daagse familiereünie wordt.
Het eten speelt een belangrijke rol. Het is namelijk traditie dat er op Thanksgiving Day kalkoen wordt gegeten, waardoor deze dag ook wel eens ‘Turkey Day’ (kalkoendag) wordt genoemd.
Traditionele bijgerechten zijn aardappelpuree, stuffing, zoete aardappeles, sperziebonen, veenbessen en als nagerecht pecannotentaart en pompoentaart.
In België is het een feestdag die nog niet zo gekend is en ook niet gevierd wordt.
Maar wie weet wat de toekomst brengt… Halloween kenden wij tot over x jaar ook niet en is ook een event dat vanuit Amerika overgewaaid is. En misschien is het wel niet eens zo slecht om 1 dag per jaar eens stil te staan bij de dingen waarvoor we dankbaar zijn.
Black Friday
De vrijdag na Thanksgiving, morgen dus, is traditioneel een dag om met het shoppen voor kerstmis te beginnen, iedereen heeft toch vrij. Het is daardoor de drukste dag van het jaar voor winkeliers. Deze dag wordt in de Verenigde Staten ook wel eens ‘Black Friday’ (Zwarte Vrijdag) genoemd.
Deze term komt naar alle waarschijnlijkheid voort uit de grote (verkeers)drukte op de wegen en in de winkelstraten.
Een andere theorie is dat die dag de winkeliers ‘in het zwart’ komen te staan en winst beginnen te maken voor het jaar (verliezen worden namelijk in het rood geschreven).
De term ‘Black Friday’ is, in tegenstelling tot Thanksgiving zelf, wel een event dat al in België overgewaaid is.
Zowat alle e-commerce-winkels doen er aan mee. Het fenomeen wint in België jaar na jaar aan populariteit.
Je kan op die dag dus echt wel koopjes doen online, dus ik raad jullie allemaal aan om die dag jullie favoriete sites in de gaten te houden. Onze eigen www.bol.com doet er bijvoorbeeld ook gretig aan mee.
Opgevulde kalkoen
Ik heb het eerlijk gezegd nog nooit geprobeerd, omdat deze feestdag bij ons natuurlijk ook niet zo gekend is, maar ik denk dat het toch eens het proberen waard is.
In België wordt gevulde kalkoen dikwijls aan ons kerstmenu toegevoegd.
De dag van vandaag kan je in de winkel en bij de beenhouwer/traiteur natuurlijk al veel kant-en-klare opgevulde kalkoen kopen, maar mocht je dit toch eens zelf willen proberen, hieronder wat tips van Piet Huysentruyt en hij zal het wel weten…
Zijn twee belangrijkste tips zijn:
- karkas bij de slager laten verwijderen
- braden in een ovenschotel waarin de kalkoen net past
Het probleem bij opgevulde en droog gebraden kalkoen is het karkas van de kalkoen: de warmte kan niet snel genoeg door het karkas om de vulling even snel te garen als de kalkoen die er rond zit. Vraag je beenhouwer de kalkoen te ontbenen (de beenderen in de vleugels en de billen laat je wel zitten) .
Je hebt veel vulling nodig, om de kalkoen terug te reconstrueren, alles bij mekaar al snel anderhalve kilogram vulling.
Voor de vulling gebruik je klassiek gehakt, peterselie en look, maar je kan er eigenlijk insteken wat je maar wilt: een vulling met groenten, een vulling met veel kruiden, een vulling met kippenlevertjes…
Om de kalkoen niet droog te koken, zet je hem eerst in een warme oven van 180 graden, zodat er een korstje gevormd wordt rond de kalkoen en de sappen in de vogel blijven. Daarna gaar je verder op 170 graden.
Neem een ovenschotel waar de kalkoen net in past, zodat het vet niet gaat verbranden.
Recept
- 1250 gram varkensgehakt of gemengd gehakt van varken en kalf
- 2 knoflookteentjes
- 2 biologisch ei om het gehakt te binden
- peper en zout
- een goede scheut cognac
- 1 ganzenlever
- een bosje peterselie
- een blikje truffelsap met wat gehakt truffels erin
- flink wat hoeveboter
- Oven goed heet laten worden (voorverwarmen op 200 graden).
- Neem een kom en doe er het gehakt in.
- Versnipper er de look in.
- Doe er de eitjes bij en kruid goed met peper en zout.
- Snijd de ganzenlever in stukjes en voeg toe.
- Snijd de peterselie fijn en voeg toe.
- Voeg het blikje truffelsap met de truffels toe en meng alles goed door elkaar met de hand.
- Vul de kalkoen goed aan zodat hij terug op kalkoen lijkt.
- Bind dan de gevulde kalkoen met de billetjes er tegen aan op met flink wat keukentouw: als de ganse vogel maar toe blijft, dan zit je goed.
- Leg de kalkoen in een ovenschotel, bestrijk de bovenkant met enkele flinke klonten boter, leg wat boter aan de kant van de ovenschotel, kruid alles nog eens extra goed met peper en zout.
- Zet in de hete, voorverwarmde oven, draai de temperatuur op 180 graden en bak er een korstje rond. Zet dan de oven op 170 en laat in totaal anderhalf (tot 2 uur) garen, bedruip zo nu en dan de kalkoen met het braadvocht. Prik er met een metalen priem in, laat een 3 tal seconden zitten en haar de priem er weer uit. Als de priem warm is, is de kalkoen van binnen dus ook warm. Plakt er geen gehakt aan, dan is alles binnenin goed gegaard.
- haal de kalkoen uit de schotel en leg op een vleesplank.
- Verwijder de touwtjes.
- Snijd in het midden waar je in 1 keer 1 snede kan maken en snijd de gevulde kalkoen dan in mooie sneden en serveer met het braadvocht.
Smakelijk !