‘Wat zeg je? Halouwat?’ is de reactie die ik meestal krijg wanneer ik het over deze fantastische kaassoort heb. Zonde! Ik hoop dan ook dat jullie hem nu allemaal proeven. Ik vind hem heerlijk !
Halloumi is een traditionele Cyrpiotische geitenkaas gemaakt van een mengselvan schapen- en geitenmelk. Soms wordt er ook koeienmelk bijgevoegd.
Omdat Halloumi een hoog eiwitgehalte heeft, kan deze kaas worden gegrild of gebraden waarbij hij niet smelt maar een krokant korstje krijgt.
De kaas heeft een romige, zoute smaak en een stevige, rubberachtige textuur. Van uitzicht heeft Halloumi heel wat weg van feta of mozzarella. Doordat het zo’n stevige kaas is kun je het niet verkruimelen maar wel in plakjes snijden. In Cyprus eten ze hun Halloumi graag met een stukje watermeloen. Warme Halloumi is ook lekker met geroosterde groenten op de barbecue, in pita’s of ongebakken in een salade.
Groot voordeel is dat je de vacuümverpakte Halloumi gerust een paar maanden kan bewaren in de koelkast, waardoor dit een handig product is om in huis te hebben. In de winkel vind je een 3-tal varianten: de gewone halloumi natuur en de halloumi met verschillende soorten kruiden.
Het water komt me al in de mond bij het schrijven alleen.
Er zijn heel veel halloumi-gerechten terug te vinden op het internet, de één nog lekkerder dan de andere.
Dit zijn 2 van mijn favoriete halloumi-recepten.
Halloumi met courgettes en tomaat
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 blokje halloumi
- 1 courgette
- 12-tal mini trostomaatjes
- rucola
- balsamicosiroop
- 1 citroen
Bereiding:
Snij de halloumi in dikke plakken.
Snij de courgette in de lengte in vier stukken, halveer ze en verwijder de zaadjes.
Wrijf de courgette in met olijfolie en kruid met peper en zout.
Grill de courgettestaafjes en de tomaten 15 minuten op 180°C.
Halveer de citroen en leg hem met de snijkant op de grill tot de suikers beginnen te karamelliseren.
Tijdens de laatste 5 minuten leg je er de halloumi bij. Draai hem één keer om.
Schik alles mooi op een bord. Eerst de rucola, vervolgens de gegrilde tomaten, courgettes en dan de halloumi.
Giet er een beetje olijfolie en balsamicoazijn over. Afkruiden doe je met peper en zout.
Knijp het sap van de gegrilde citroen uit over de halloumi.
Halloumi met jonge spinazie en mango
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 mango
- 1 el wittewijnazijn
- 100 gram jonge spinazie
- 1 pakje halloumi
- 2 el pistachenoten
Bereiding:
Schil de mango. Snij de helft van de mango in dunne stukjes.
Doe de andere helft van de mango in een blender met 3 eetlepels olijfolie en de azijn en mix dit tot een gladde vinaigrette. Voeg een beetje water toe wanneer het mengsel nog te dik is. Kruid met zwarte peper.
Was de spinazie in koud water en zwier droog.
Snij de halloumi in sneetjes, kruid met zwarte peper en grill ze in een grillpan ZONDER vetstof.
Je zal ongeveer 4 minuten langs elke zijde moeten grillen.
Leg nu de jonge spinazie op een bord, hierboven de mango, de pistachenoten (eventueel fijngehakt) en daarbovenop de halloumi. Plaats er een potje met de vinaigrette bij.
Misschien nog een laatste tip.
Eens de halloumi warm en klaar is, eet hem ONMIDDELLIJK op want hij koelt redelijk snel terug af en eens terug afgekoeld verandert zijn textuur. Hij is het lekkerst wanneer je hem direct opeet.
Smakelijk !
Inspiratie komt ook deze keer van Pascale Naessens en Sandra Bekkari.