Op het eerste zicht misschien een opvallende combinatie, maar wacht tot je hem geproefd hebt… heerlijk gewoon!
Iedereen wil spruitjes koken. Ik snap het niet. Spruitjes roosteren is zoveel smakelijker.
Voor alle spruitjes-haters, geef spruitjes nog één kans…
Ingrediënten:
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 2 kaneelstokjes
- 5 anijssterren
- 3 eetlepels citroensap
- 1 pomelo
- 400 gram spruitjes
- 125 gram sjalotten
- koriander
Bereiding:
Doe de suiker met de kaneel, steranijs en 100 ml water in een steelpan en breng aan de kook.
Laat dit 1 minuut zachtjes koken en roer tot de suiker is opgelost.
Neem van het vuur, roer 1 eetlepel citroensap door de siroop en laat afkoelen.
Pel de pomelo, vergeet het witte vlies ook niet te verwijderen.
Verdeel de vrucht in parten en haal het vruchtvlees uit het vlies en breek de parten boven een kom in nog kleinere stukken.
Zorg dat al het bittere vlies verwijderd is.
Giet een beetje afgekoelde siroop over de pomelopartjes.
Laat ze minstens een uur marineren, schep af en toe om.
Verhit de oven tot 220°C.
Breng een grote pot gezouten water aan de kook, doe de spruitjes en sjalotten erin en blancheer ze 2 minuten.
Giet ze af, spoel ze kort onder de koude kraan en dep ze droog.
Snijd de spruitjes en de sjalotten over de lengte doormidden of in vieren.
Doe alles in een ovenkom met 3 eetlepels olie, 1/2 theelepel zout en wat zwarte peper.
Rooster 20 minuten in de hete oven en laat afkoelen.
Haal de kaneelstokjes en anijssterren uit de kom met pomelo, giet de pomelo boven een kom door een zeef en bewaar de opgevangen siroop.
Doe vlak voor het opdienen de sjalotten, spruitjes, pomelo en koriander in een grote mengkom.
Voeg de overgebleven 2 eetlepels olijfolie, citroensap, 1 eetlepel pomelomarinade en 1/4 theelepel zout toe.
Meng alles door elkaar.
Smakelijk !