Ik bak graag en ben soms ook op zoek naar gezondere ingrediënten dan degene die soms in een recept omschreven staan.
Soms ben ik ook gewoon op zoek naar vervangers omdat ik het ingrediënt volgens het recept niet in huis heb.
Ik zocht het voor jullie uit.
Ja, je kan veel ingrediënten door andere vervangen en nog altijd een lekker baksel hebben als resultaat.
MAAR het is onmogelijk om hetzelfde resultaat te krijgen, hou hier zeker rekening mee.
Ingrediënten en verhoudingen zijn er met een reden. Elk product heeft zijn functie en zorgt voor een bepaald resultaat, in smaak maar ook zeker in structuur.
SUIKER VERVANGEN
Waarom zou je geen suiker willen vervangen?
Kristalsuiker, zoals de meeste mensen altijd wel in huis zullen hebben, is een geraffineerde suiker. Het is zo bewerkt dat alleen de sucrose overblijft, alle andere voedingsstoffen zijn er uit gehaald. Men noem het ook wel een lege voedingsstof.
Geraffineerde (bewerkte) suiker kan daarnaast zorgen voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel, maar ook weer snel dalen. Daarvan krijg je nog meer trek in zoetigheid. De één is hier gevoeliger voor dan de ander.
Er zijn de laatste jaren veel alternatieven bijgekomen voor suiker.
Of althans, ze zijn bekender geworden en er is meer mee geëxperimenteerd.
Zo kun je kiezen voor fruit ter vervanging, bananen of gedroogde abrikozen bijvoorbeeld.
Of je kiest voor producten als kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en honing.
Keuze is er genoeg, alleen moet je soms wel goed opletten wat je gebruikt. Kun je het 1:1 vervangen? En is de vervanger wel geschikt voor jouw baksel? Het is bij de meeste koekjesrecepten bijvoorbeeld geen goed idee om de suiker door appelmoes te vervangen omdat de structuur dan niet meer klopt.
- appelmoes
- stevia
- ahornsiroop
- palmsuiker
- kokosbloesemsuiker
- Sukrin
- dadels
- banaan
- agavesiroop
- maple syrup
- honing
- oerzoet (1:1)
- rijststroop (1:1)
- yacon siroop
- gedroogde abrikozen
- tagatose
- xylitol
VERVANGERS VOOR BLOEM EN MEEL
Naast suiker, is bloem het andere ingrediënt dat het meest vervangen wordt.
Dit komt vooral omdat mensen geen gluten mogen of willen eten. Gluten hebben juist een hele belangrijke werking in baksels, en dat maakt het ook iets lastiger te vervangen als je een resultaat wilt creëren dat niet te veel afwijkt van het origineel.
De meest voor de hand liggende en bekende vervanger is denk ik amandelmeel, maar ook boekweitmeel wordt steeds meer gebruikt.
Of maal je havermout fijn voor havermeel. Opties genoeg! In tegenstelling tot bij suiker, is het bij bloem wel eenvoudiger te vervangen qua hoeveelheden. Je kunt vrijwel alles 1:1 vervangen.
- speltmeel
- boekweitmeel *
- amandelmeel *
- havermeel (havermout fijnmalen) *
- rijstmeel *
- kastanjemeel *
- teffmeel *
- maïsmeel *
- quinoameel *
- kokosmeel *
- tarwemeel
- emmermeel
- kamutmeel
- eenkorenmeel
* Deze vervangers zijn glutenvrij.
VERVANGERS VOOR MELK
Melk is -vind ik- een ingrediënt dat heel erg makkelijk te vervangen is. In totaal ken ik er zeven, waarvan er 3 het meest geschikt zijn om te gebruiken als je bakt. Amandelmelk, sojamelk en hazelnootmelk. Deze vind ik het meest geschikt vanwege de smaak.
- amandelmelk
- sojamelk
- geitenmelk
- havermelk
- rijstemelk
- kokosmelk
- hazelnootmelk
VERVANGERS VOOR BOTER
Wanneer je geen melk mag, is ongezouten roomboter ook uitgesloten door de melkbestanddelen en lactose.
Voor het beste resultaat is dat jammer, maar wees niet getreurd. Je kunt namelijk ook andere producten gebruiken.
Het meest simpel is om voor plantaardige margarine te kiezen, maar zonnebloemolie is ook in veel recepten geschikt.
Kokosvet is ook nog iets dat steeds meer wordt gebruikt.
Verder kun je niet elk alternatief voor boter in elk recept gebruiken. Voor koekjes raad ik je bijvoorbeeld aan om voor plantaardige margarine te kiezen, je kunt immers geen koekdeeg maken met een vloeibare vervanger voor boter.
- plantaardige margarine
- kokosolie of kokosvet
- zonnebloemolie
- ghee
VERVANGERS VOOR EIEREN
Hoewel eieren vrij eenvoudig te vervangen zijn, is het lastig om een vervanger te vinden die ook echt dezelfde functie heeft.
Eieren hebben namelijk een bindende en rijzende functie. Een vervanger als banaan bindt wel, maar mist die rijzende functie.
Ter compensatie kun je soms wel in recepten een beetje extra bakpoeder toevoegen zodat je alsnog je banaan of appelmoes kunt gebruiken.
Deze opsomming hieronder is ter vervanging van 1 ei :
- een halve geprakte banaan
- 60 ml yoghurt
- 60 ml plantaardige olie
- 80 gram appelmoes
- 3 eetlepels gepureerd fruit
- 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water
Het verschilt natuurlijk per recept hoe je de eieren het best kunt vervangen en soms is het zelfs beter om ze niet te vervangen.
Eieren hebben een bindende functie en een alternatief neemt dit niet altijd (voldoende) over. Omdat dit per recept verschilt is het voornamelijk een kwestie van uitproberen. Succes is dus niet altijd gegarandeerd.
Naast binden, hebben eieren ook een rijzende functie.
De genoemde vervangers hebben deze niet, maar dat kun je oplossen door wat (extra) bakpoeder toe te voegen.
DE CONCLUSIE
Als je alles met mate gebruikt, is het wel oké volgens mij.
Gebruik je gezond verstand en vergeet vooral ook niet te genieten.
Dank je aan Laura’s Bakery voor de tips !