5 recepten met zoete aardappel
Ken je zoete aardappelen?
Het is in tegenstelling tot de gewone aardappel een groente. De smaak is zoet en kruidig en zo kan je natuurlijk de lekkerste recepten maken. Ik schrik er nog altijd van hoe weinig mensen de zoete aardappel kennen, het is nochtans een heerlijke groente.
Bij mij thuis staat zoete aardappel wekelijks op het menu.
Hieronder enkele recepten die ik heerlijk vind.
Sweet Potato Quesadilla
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 wraps
- 1 zoete aardappel
- 50 gram sneden oude kaas
- Beetje rucola
- ½ avocado
- 1 el citroensap
- ½ tl komijn
- ½ tl ras-el-hanout
Bereiding:
Schil de zoete aardappel en snij in blokjes.
Kook de zoete aardappel in wat gezouten water tot hij gaar is, net alsof je een gewone aardappel zou koken. Plet de zoete aardappels tot puree en breng op smaak met komijn en ras-el-hanout.
Snij de wraps in de helft. Smeer de ene helft in met de puree en leg er wat plakjes oude kaas bovenop. Leg hierop de rucola en doe toe met de andere helft van de wrap.
Verwarm je croque-ijzer en leg de wraps ertussen, net alsof je een croque zou klaarmaken.
Maak ondertussen de avocadodip.
Schep de avocado uit de schil, voeg wat citroensap toe en breng op smaak met peper en eventueel wat zout. Serveer deze dip bij de quesadilla.
Op onderstaande foto’s zie je de dip niet, maar hij is er wel heerlijk bij.
Toast van zoete aardappel
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 grote zoete aardappel
- 1 avocado
- 2 zachtgekookte eieren
- mozarella
- Alle andere restjes uit je frigo
Bereiding:
Zeer simpel!
Schil de aardappel en snij hem in plakjes.
Leg deze plakjes onder je croque-ijzer en laat enkele minuten grillen.
Beleg nu met je beleg naar keuze.
Zoete aardappel burgers
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 zoete aardappel
- 400 gr (250 gr uitgelekt) kidneybonen
- 1 ei
- 1 tl paprikapoeder
- 1 kleine rode ui
- 1 lente-ui
- ½ avocado
Bereiding:
Kook de zoete aardappelen gaar en plet ze tot puree.
Giet de kidney bonen af en spoel schoon met water.
Meng de zoete aardappel puree met de kidney bonen, sjalot, kruiden en het ei.
Kneed goed door met je handen en knijp de kidneybonen fijn.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schep vier hoopjes van het beslag op de bakplaat en vorm er met een lepel rond burgers van.
Zet de burgers 20 tot 30 minuten in het midden van de oven.
Wanneer de burgers klaar zijn maak je ze af met avocado en lente ui.
En wat geitenkaas als je dit lekker vindt.
Quinoasalade met zoete aardappel
Ingrediënten voor 2 personen:
Voor de salade:
- 140 gr quinoa
- 2 zoete aardappels
- 1 avocado
- 2 lente-ui
- Beetje rucola
- Beetje vers citroensap
- Paar nootjes
Voor de dressing:
- 1tl mosterd
- 2 el olijfolie
- 2 el witte wijn azijn
Bereiding:
Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Schil de zoete aardappel en snijd deze in kleine blokjes.
Snijd de lente-ui in ringen en de avocado in repen.
Maak de dressing door de ingrediënten samen te voegen.
Voeg naar smaak nog wat meer mosterd of peper toe.
Meng in een kom de quinoa samen met de lente-ui, rucola en zoete aardappel. Breng op smaak met een beetje vers citroensap en wat peper en zout.
Schep de salade op een bord en verdeel de avocado erover.
Sluit af met de dressing en wat noten.
Op foto’s hieronder werd maar voor 1 persoon gekookt.
In oven gebakken zoete aardappel met geitenkaas
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 zoete aardappel
- 1 tl paprikapoeder
- 150 gr zachte kaas, in dit geval geitenkaas
- Verse andijvie
- 1 el honing
- Verse bieslook
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de olijfolie in een klein kommetje samen met de kruiden. Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappels en smeer ze in met de kruiden olie.
Verpak ze in zilverfolie en pof ze in de oven in 50 minuten zacht.
Haal de aardappels uit de folie, snijd ze open en vul ze met andijvie, geitenkaas en sluit af met verse bieslook en honing. Misschien wat zout. En een snuf versgemalen peper!
One Comment